västerås

Otillåtna bekämpningsmedel i handeln

Det har sålts flera otilllåtna bekämpningsmedel i detaljhandeln i Västerås. Det konstaterar miljö- och hälsoskyddsförvaltningen efter ett projekt om bekämpningsmedel i detaljhandeln. Projektet var ett samarbete mellan hälften av landets kommuner och Kemikalieinspektionen.

Under våren skickade miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås ut information om bekämpningsmedel till 127 butiker och 17 av dessa inspekterades efteråt.

Vid inspektionerna hittades flera otillåtna bekämpningsmedel bland annat myggmedel, ogräsmedel, insektsmedel och råttmedel som efter inspektionen plockades bort i butikerna.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har också rapporterat till Kemikalieinspektionen för att en uppföljning ska kunna göras hos leverantörerna. På så sätt kan leveranser av otillåtna bekämpningsmedel stoppas.

– Vi ser allvarligt på att det säljs otillåtna bekämpningsmedel i handeln. Dessa produkter innehåller verksamma ämnen som kan innebära risk för människors hälsa och miljön, säger Anna Karlsson på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista