Kritik mot räddningsförbundet välkomnas

Arbetsmiljöverkets kritik mot ledningen för Mälardalens brand och räddningsförbund glädjer brandmännen som nu hoppas att ledningen rättar till bristerna.

- Ja, det känns jättebra. Och alla arbetsledare ska ju få utbildning i arbetsmiljöfrågor och hur man ska hantera sånt här på arbetsplatsen, det är jättepositivt och vi hoppas att det här arbetet ska gynna brandmännen, säger han. Björn Svensson är huvudskyddsombud för brandmännen i Mälardalen.

Verket kräver bland annat att arbetsgivaren ser över sina rutiner vid rökdykning, det farligaste jobbmomentet.

Enligt arbetsmiljöverket är det inte acceptabelt att enskilda brandmän riskerar att få stå och vänta vid en brand tills man är fem man på plats. Det är först då de får gå in i ett brinnande hus.

Arbetsmiljöverket kräver också att arbetsgivaren gör en ny analys av de risker brandmännen utsätts för.

Åke Broman är chef för Mälardalens räddningstjänst. Han förstår kritiken till en viss del, men håller inte med om allt.

- Till viss del så kanske kritiken är befogad, men inte när det gäller allt. Bland annat det faktum att vi ska göra riskanalyser vid förändringar. Som när vi går ner i personal och inte kan göra rökdykarinsatser på direkten, säger han.

- För vi kan alltid göra en rökdykarinsats, men det kan ta någon minut innan alla är på plats.

Det är 200 brandkårer i Sverige som inte har full kapacitet jämt. Jag har försökt få se deras riskanalys av situationen, men de har ingen. Så det är lite konstigt att arbetsmiljöverket kräver det av oss, säger Åke Broman.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista