Västerås

Start för bygget av ny vårdbyggnad

I dag gjordes den första symboliska gjutningen för den nya vårdbyggnaden vid Centrallasarettet i Västerås. På plats vid byggarbetsplatsen fanns bland andra landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström som själv var den som satte den allra första betongplattan. Prislappen på den nya vårdbyggnaden, som beräknas stå klar under 2010, tros landa på drygt 650 miljoner kronor.

- Det här betyder mycket. Det är en stor händelse i landstinget Västmanland att vi nu bygger en ny vårdbyggnad som har efterfrågats i något årtionde, säger Lanstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström.

Runt 650 miljoner kronor tror man att den nya vårdbyggnaden vid Centrallasarettet i Västerås kommer att kosta, då inklusive all ny utrustning och inredning. Med 7 våningar över mark och två under markplan, ska byggnaden bland annat rymma sjukgymnastik och rehabilitering, akutvård och vårdavdelningar. Totalt blir det nästan 200 unika vårdplatser där enkelrum med egen toalett och dusch blir standard för patienterna.

Satsningen på en ny vårdbyggnad kommer att innebära många fördelar, såväl för dem som arbetar på Centrallasarettet som för patienterna, menar Tomas Högström.

- Ja, det är en hel serie moment som har betydelse för hela vårdkedjan. Arbetsmiljön blir bättre, samarbetet mellan olika kliniker och vårdavdelningar förbättras, närheten till akuten gör att slussningsmöjligheterna blir större, förklarar han.

Den nya vårdbyggnaden beräknas stå klar under 2010 och arbetet kommer att delas in i tre etapper. Under etapp ett byggs själva vårdbyggnaden, i etapp två ska en ny bassängbyggnad konstrueras och nya rehabiliteringslokaler ska inredas. I den tredje och sista etappen väntar sedan en till- och ombyggnad av akutkliniken.

Efter lång tid av planering, beslutsfattande och upphandling är nu alltså den allra första gjutningen till den nya vårdbyggnaden gjord. En av många som spänt väntar på att få se den nya byggnaden på plats är Petra Elmqvist-Melin. Hon är avdelningschef på ortopedklinikens arbetsterapi och sjukgymnastik, vilken är en av avdelningarna som kommer att nyttja lokalerna i den nya vårdbyggnaden.

- Ja, vi ser fram emot det här och tror att det kommer bli väldigt bra. Vi har ju själva fått vara med i planeringen och utformningen av de nya lokalerna så det känns jättebra! säger hon till P4 Västmanland.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista