Fagersta

Nya pengar kan rädda gammalt torn

Än finns det hopp för det gamla luftbevakningstornet i Fagersta. Visserligen har kommunen redan reserverat pengar för att riva tornet, men pengar från annat håll kan rädda tornet.

När kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen tog upp frågan beslutades att frågan ska utredas vidare.

Fagersta kommun ska vända sig till länsstyrelsen och begära bidrag.

– I diskussioner har det talats om att länsstyrelsen har möjlighet att gå in med upp till 90 procent, men vi vet ju inte riktigt, säger Anders Kilström, kanslichef i Fagersta kommun.

Delade meningar i Fagersta

Det råder delade meningar om tornets vara eller icke vara.

Länsstyrelsen vill att tornet bevaras och byggnadsminnesförklaras, medan Fagersta kommun redan i årets budget reserverat 325 000 kronor för rivning.

Men det finns delade meningar även inom kommunen. Exempelvis har kulturchefen Sten Bernhardsson tidigare sagt till P4 Västmanland att han vill att tornet ska bevaras.

Bidrag från länsstyrelsen kan bli avgörande

Nu ska kommunen alltså söka bidrag från länsstyrelsen och först efter det besluta om tornets ska rivas eller bevaras.

– Vi ska alltså göra en formell ansökan. När vi tittat på investeringskostnaden för att bevara tornet så är det olika nivåer, säger kanslichef Anders Kilström.

– Första nivån, som då handlar om att säkerställa tornet och se till att det fungerar och ljussätta det också, då handlar det om 579 000 kronor som någon slags kostnad.

– Det är den kostnaden man har talat om. Om då länsstyrelsen går in med 90 procent av det så återstår det ju i alla falla 50-60 000 för kommunen och det är i så fall betydligt lägre än rivningskostnaden, säger Kilström till P4 Västmanlan.

Beslut efter besked från länsstyrelsen

När beslut om man ska riva eller bevara luftbevakningstornet kan fattas är beroende av länsstyrelsen.

– Det beror på hur snabbt länsstyrelsen kan svara på ansökan, säger Anders Kilström, kanslichef i Fagersta kommun.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista