fagersta

Fagerstakritik mot kyrkans överklagandenämnd

En kyrkopolitiker i Fagersta hoppas väcka debatt på Kyrkomötet, som pågår denna vecka (21-24/10). Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och Anders Linger, ordförande i Kyrkorådet i Västanfors församling, har lagt fram en motion som starkt kritiserar kyrkans Överklagandenämnd.

Överklagandenämnden håller inte måttet, menar Anders Linger, som företräder POSK (partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan).

- Det är sådana fundamentala saker som att offentlighetsprincipen ignoreras, man fattar alltså beslut och man offentliggör inte sina beslut förrän det går fyra månader efter det att beslutet är fattat, säger Anders Linger.

Anders Linger menar också att Överklagandenämnden briser i kompetens, uttalar sig motsägelsefullt och svårbegripligt och ägnar sig åt eget tyckande, istället för åt att utgå från Kyrkoordningen.

Överklagandenämnden är det organ som är det högst beslutande inom Svenska Kyrkan, när inte Kyrkomötet sammanträder en gång om året. Det är Överklagandenämnden som sagt att det strider mot Kyrkoordningen att församlingar driver begravningsbyrå, något som bland annat Västanfors församling gör sedan drygt tre år tillbaka.

Anders Linger vill att Överklagandenämnden ska ses över, han menar att det finns alltför många exempel där nämnden agerat felaktigt. Motionen väntas däremot inte gå igenom. Det utskott som behandlat den har redan föreslagit att den ska avslås. Men Anders Linger tror att motionen ändå kommer att få uppmärksamhet:

- Jag lägger den här motionen och jag hoppas att många ska begripa vad som sägs och sedan så får ju jag finna mig i det beslut som kyrkomötet tar naturligtvis, men det kommer inte att gå allas näsa förbi inte, det gör det inte, debatten är ju igång på många plan, avslutar Anders Linger (POSK), ordförande i Kyrkorådet i Västanfors församling.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista