Ängsö

Golfklubb gör om till spelrätter

Golfsverige tappar medlemmar. För att slippa hamna i en ekonomisk kris ska Ängsö Golfklubb utanför Västerås nu gå från medlemslån till spelrätter, en förändring som kan innebära att medlemmar förlorar tusentals kronor.

Men det är ändå viktigt att göra förändringen nu, menar klubbens ordförande Krister Frost.

- Alternativet är att fortsätta som precis som det är nu. På sikt kommer det inte att hålla därför att föreningens ekonomi kommer om tre-fyra år att dras ner till så låg nivå att man är tvungen att konvertera, och då blir det en tvångsmässig konvertering. Vi gör det innan klubben är i ett krisläge, säger han.

Medlemmarna i Ängsö Golfklubb har lånat ut 12 000 kronor var till klubben. Istället för att vara skyldig medlemmarna pengar och betala tillbaka när någon lämnar klubben, vill styrelsen göra om till spelrätter som medlemamrna får behålla eller sälja till högstbjudande. Sådana här förändringar kan leda till att medlemmarna förlorar tusentals kronor.

Klubben har frågat sina medlemmar om de tycker att det är okej att gå över till spelrätter och 85 procent av dem som svarat säger ja. En av dem är Maud Bertlin som sa ja, trots att hon egentligen inte tycker om förändringen.

- När vi fick pappret tyckte jag inte alls om det. Jag vet ju att det kommer bli svårt att sälja eftersom trenden är att det går nedåt på golfklubbarna, säger hon.

Är du rädd att förlora pengar?

- Ja.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".