Kritik mot ålfiskedispenser

Förra året förbjöd Fiskeriverket fiske av ål eftersom den är direkt utrotningshotad. Men trots det så finns det fortfarande yrkesfiskare, bland annat i Västmanlands län, som fått dispens för att fortsätta få fiska ål. Förklarligt - menar Fiskeriverket. Bedrövligt - tycker Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot från Surahammar.

Förra året kom direktiv från EU att samtliga medlemsländer skulle ta fram nationella förvaltningsplaner för ålbeståndet. Planer med den gemensamma målsättningen att 40 % av den blankålsutvandring som skulle ha varit om inte människan ingripit, ska kunna vandra tillbaka till Sargassohavet för att fortplanta sig.

- Ramen för förslaget var att alla länder skall vidta åtgärder för att värna ålbeståndet, men att man samtidigt skall tillåta ett hållbart fiske, säger Johanna Eriksson som är Byrådirektör på Fiskeriverket.

Att utlova dispens för ålfiske är dock inte tillräckligt, menar Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot från Surahammar. Att fiskerinäringens ekonomiska intressen skall väga tyngre än det faktum att ålen är direkt utrotningshotad, tycker han är beklagligt.

- Det finns arter som vi tar förgivet ska finnas på våra matbord som är utrotningshotade! Jag menar, det finns ju andra fiskar som man kan fiska på ett hållbart sätt, säger han.

Enligt Olle Thorell är det stora problemet att det finns alltför många fiskare, på stora båtar, med väldigt effektiva redskap som fiskar längre och längre ut till havs och som fiskar på ett allt mindre bestånd fisk.

- Den här branschen måste förändras radikalt, avslutar Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot från Surahammar.

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista