1 av 2
Nyfödd flicka hälsar på världen.
2 av 2
Förlossningsavdelningen på Cetrallasarettet i Västerås.

Barnmorskor väljer bort Västmanland

Låga löner och dålig löneutveckling gör att barnmorskorna i Västmanland hellre väljer privata arbetsgivare eller att pendla till andra landsting.

Därför måste Landstinget Västmanland nu ge sig in i lönekonkurrensen, menar Vårdförbundet.

– Det är enkelt att pendla och det finns andra aktörer som ger högre löner, vilket gör att man väljer bort landstinget som arbetsgivare, säger Ingrid Edman, vice ordförande i Vårdförbundet Västmanland.

Just nu är det överlag svårt att rekrytera specialistsjuksköterskor, och när det gäller barnmorskor saknas det tillgänglig arbetskraft på många håll runtom i landet.

I Västmanland finns det, enligt arbetsförmedlingen, i dagsläget inte några lediga barnmorskor alls.

– Oftast vill man börja jobba inom slutenvården. Förlossningsavdelningen är det som är mest populärt, och dit är det relativt lätt att rekrytera än så länge, säger Ingrid Edman, som själv är barnmorska och anställd på Centrallasarettets Kvinnoklinik i Västerås.

Skillnaderna mellan barnmorskornas löner är stora också inom landstinget.

En barnmorska i primärvården, exempelvis på en mödravårdscentral, tjänar i snitt 2 000 kronor mindre i månaden än en som jobbar inom slutenvården.

Enligt Ingrid Edman beror det på hur pengarna fördelas mellan landstingets verksamheter.

En barnmorska som jobbar på en mödravårdcentral inom primärvården blir lönesatt efter hur många patienter som är listade på just den vårdcentralen.

Detta bidrar till att det är svårare att få en god löneutveckling där till skillnad från den som jobbar inom slutenvården där det finns ett anslag av pengar, menar Ingrid Edman.

Behovet av att rekrytera barnmorskor kommer att vara stort i hela landet under de kommande tio åren.

Vårdförbundet menar därför att nu när barnmorskorna är så få, gäller det för landstinget Västmanland att lönemässigt kunna konkurrera såväl med de privata vårdgivarna som med landstingen runtomkring.

Facket uppmuntrar därför landstinget till att tänka om när det gäller barnmorskorna i länet.

– Vi ligger under medelvärde i lön i genomsnitt sett till hela riket. Landstinget Västmanland måste erbjuda högre löner även här för att kunna behålla en god arbetskraft, säger Ingrid Edman till P4 Västmanland.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista