Sala

Landsomfattande stöd för solceller på kyrktak

Kampen för solceller på kyrktaket i Fläckebo har nu fått gehör i Svenska kyrkan på riksplanet. På kyrkomötet, som pågår just nu i Uppsala, har en motion om saken fått gehör, och det var oväntat, säger Karin Perers som skrivit motionen.

- Alla som sade något sa ”du kommer i alla fall bara få avslag”, så att jag är imponerad och glad att det går att påverka, säger Karin Perers.

Karin Perers är centerpartist och ordförande i kyrkofullmäktige i Folkkärna i Dalarna. Hon har varit på studiebesök i Fläckebo och tycker det är självklart att kyrkan ska ta energi uppifrån.

- Solen är ju den viktigaste energikällan och den är på alla vis miljöanpassad, den ger både värme och el och den är alldeles utmärkt att använda för kyrkobyggnader, säger Karin Perers.

Hon säger också att det inte vore lämpligt att dra in rör med vattenburen värme i just Fläckebo kyrka, som är medeltida.

Västerfärnebo-Fläckebo församling har fått nej i många instanser, senast i regeringsrätten och funderar nu på hur man ska gå vidare för att få sätta solceller på kyrkans tak.

Karin Perers tror att församlingen nu kommer att få det lättare:

- Ja, det räknar jag verkligen med, säger Karin Perers till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista