Norberg

Hårdare tider när kommunen måste spara

Norbergs kommun står inför tuffa tider. Den styrande majoriteten och oppositionen är överens om att det är svångrem som gäller för att kommunens ekonomi ska gå ihop de närmaste åren.

- Förutsättningarna förändras väsentligt när det gäller våra externa intäkter och det är ju kopplat till förväntad utveckling av arbetslöshet och annat, så att det är nu vi ställs på riktigt hårda prov i politiken, säger kommunalrådet Kenneth Östberg (s).

Årets resultat ser ut att landa på +3,6 miljoner kronor, men försämrade prognoser för kommunens skatteintäkter gör att kommunen budgeterar med lägsta möjliga marginal för 2009.

Budgetförslaget, som det alltså råder stor enighet kring, innebär att kommunen klarar resultatkravet på 2%, alltså 5,5 miljoner plus, men mer är det inte.

En del i de åtstramningar som nu gäller gör att Nickebo skola i Karbenning hotas av nedläggning. När det blir färre elever blir det för dyrt att ha kvar skolan, säger Kenneth Östberg:

- Till höstterminsstarten 2009 har vi från årskurs 1 till 6 totalt 16 elever och vi tror att vi kan erbjuda en bra skola också på till exempel Källskolan i Norberg.

Kenneth Östberg säger att föräldrar i Karbenning engagerar sig för att få ha skolan kvar, men för hans egen del finns bara en sak som kan få kommunen att tänka om:

- Grunden är att vi måste ha fler elever än vi har idag, säger Kenneth Östberg till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista