En av Västmanlands Lokaltrafiks nya biljettautomater
västerås

Nu kommer VL:s nya biljettautomater

Nu har de blå automaterna för bussbiljetter börjat dyka upp runt om i Västerås. Automaterna är ett led i Västmanlands Lokaltrafiks arbete med att avskaffa kontathantering på bussar i Västerås.

En av de blå biljettautomaterna står vid en busshållplats på Malmaberg, och bussresenären Tommy Larsen tycker att den verkar bra:

– Det verkar ju lätt, för det är ju olika knappar för vilken man vill ha. Och det går ju till och med att ta så att du slipper att betala extra senare, ifall du ska ta anslutande buss!

– Det är en bra grej. Det kan jag säga. Det är bättre än att de har pengar på bussen så att busschaufförerna blir rånade. Så jag tycker att det är okej, säger Tommy Larsen till P4 Västmanland.

40 automater sätts upp Västerås

Det är Arbetsmiljöverket som kräver att kontanthanteringen på stadsbussarna ska försvinna vid årskiftet.

Kravet ställdes efter att en busschaufför knivråndes i december förra året på Råby i Västerås.

Totalt 40 biljettautomater kommer att finnas på olika platser i Västerås vid årskiftet, då kontaterna försvinner.

Just nu håller man på att installera de första 15, som tas i bruk redan om om ett par veckor.

Miljötänkande gäller även automaterna

Biogasbussar är ett sätt för VL att tänka på miljön, och det har man gjort även när de gäller driften av de nya automaterna.

– Ja, vi satsar lite på solceller enligt vår miljöpolicy. Det ska räcka med solceller även på vintern. De kör ju uppe i Luleå med solceller och där fungerar det, så det borde fungera även i Västerås, säger VL:s automatansvarige Fernando Santinelli.

Biljetter även hos återförsäljare

Förutom i automaterna kommer man snart att kunna köpa bussbiljetter även hos olika återförsäljare, t ex vårdcentraler och kiosker, enligt VL:s områdeschef Maria Rydström.

– Vi har gått ut nu till ett så stort antal kiosker, pizzerior, vårdcentraler, simhallar osv med ett erbjudande att bli återförsäljare av enkelbiljetterna, alltså att bli motsvarigheten till de här atuotmaterna, säger Maria Rydström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista