Sala

Kyrkomötet antog motion om solceller på Fläckebo kyrka

I flera år har församlingen i Västerfärnebo-Fläckebo kämpat för att få sätta solceller på taket på Fläckebo kyrka. Men de flesta instanser har sagt nej, från riksantikvarieämbetet till nu senast regeringsrätten.

Men på fredagsförmiddagen antog Kyrkomötet en motion som innebär att solceller på kyrkobyggnader har stöd på högsta nivå inom Svenska Kyrkan och det betyder mycket för Västerfärnebo-Fläckebo församling, säger kyrkoherde Leif Östborg.

- Dels betyder det att vi har fått en knuff i ryggen att vi har varit inne på rätt väg, vi har inte spårat ur och dels så betyder det naturligtvis att när vi så småningom vill ta tag i den här frågan igen - för vi har ju inte släppt den - då kommer vi att ha en helt annan uppbackning i det hela, vi kommer att kunna få ett annat gehör för det när det här är något som ändå är en samlad uppfattning från Svenska kyrkans sida, säger Leif Östborg.

Leif Östborg hoppas att Kyrkomötets beslut ska leda till att bland annat riksantikvarieämbetet ändrar inställning och uppmuntrar solceller på kyrktak.

Trots mycket motstånd under åren kommer Västerfärnebo-Fläckebo församling alltså att fortsätta driva frågan, men då krävs solceller med ny teknik, säger Leif Östborg. Trots att det långt kvar tror han ändå att det någon dag blir solceller på kyrktaket i Fläckebo:

- Jag är ju den givna optimisten i sådana här sammanhang, jag kan inte se att det skulle vara för sent - det kan egentligen aldrig vara för sent att göra någonting åt en fråga som är så livsviktig som vår miljö och vår energiförsörjning, säger kyrkoherde Leif Östborg.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista