Kungsör

Kungsörsbor vill folkomrösta om Karlaskolan

Det ser ut att kunna bli en folkomröstning om vad som ska hända med Karlaskolan i framtiden. På fredagen lämnades en lista på över 520 namnunderskrifter och begäran om folkomröstning gällande skolbyggnadens framtid, in på kommunhuset i Kungsör.

- Jag skulle bli väldigt förvånad om en liten kommun som Kungsör där det fordras knappt 300 namn och få en lista på över 500 namn, och vet engagemanget i kommunen, att man då säger nej ni får inte vara med och välja. Det här bestämmer vi, säger oppositionsrådet Stellan Lund (m).

Men han är nöjd. 322 namnunderskrifter, ja det var kravet för att få till en folkomröstning, en gräns som är passerad med råge. 522 namn har den politiska oppositionen lyckats samla in.

- Det känns väldigt stort. Vi har fått betydligt fler namn än vi trodde från början, säger Stellan Lund.

Bakgrunden till namninsamlingen är att den politiska majoriteten i Kungsör vill sälja den över hundra år gamla byggnaden och göra om den till seniorbostäder.

Men moderater och kristdemokrater tycker alltså inte om idén, och det verkar inte heller Kungsörsborna göra, menar Ingrid Gummesson som är gruppledare för Kristdemokraterna i Kungsör:

- Det här är ju en skola som är över hundra år och många har ju gått i den skolan själva, även deras barn. Jag tror det är det som de känner. Det finns många som stöder det här, säger Ingrid Gummesson.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista