Företag slarvar med riskbedömningar

Majoriteten av små byggföretag undersöker och bedömer inte vilka risker som finns i företaget. Inte heller görs den dokumentation av riskerna som lagen kräver. Det visar resultatet av en rad inspektioner som Arbetsmiljöverket nyligen genomfört i hela landet, bland annat hos 35 mindre företag i Västmanland.

– Jag tycker att det är ganska så stor brist på kunskaper om det här med riskbedömning, säger Joakim Sand, inspektör på Arbetsmiljöverket.

I Örebro distrikt, där Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, inspekterades 113 företag som har mellan 3 och 50 anställda.

Flest besök gjorde Arbetsmiljöverket i elinstallationsbranschen, men också hos företag som sysslar med bland annat vvs, måleri, ventilation och snickeri.

Resultat blev att de allra flesta, cirka 75 procent av företagen, fick krav på sig att förbättra sina rutiner för riskbedömning.

Bakgrunden till att Arbetsmiljöverket gjorde undersökningen är att det förekommer en hel del arbetsplatsolyckor inom byggbranschen, och man vill att det här ska vara en väckarklocka för företagen så att de börjar tänka mer på säkerheten.

Men vilka möjligheter har Arbetsmiljöverket att följa upp att säkerhetsarbetet verkligen blir bättre på företagen?

– Har vi möjligheter och tid och så vidare så kan vi ju göra uppföljningsbesök här framöver. De har ju på sig fram till den 15 december att fixa till det här och komma in med svar till oss på vad de har vidtagit för åtgärder, säger Joakim Sand.

De företag som inte följer Arbetsmiljöverkets krav kan dömas till vite eller förbud att utföra arbete.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista