Skinnskatteberg

Delade meningar om budget

Det råder splittring om ekonomin i Skinnskattebergs kommun. I augusti stod alla partier bakom ett gemensamt budgetförslag för nästa år. Men så presenterades två prognoser om att kommunens skatteintäkter kommer att minska kraftigt framöver. Det har lett till att det nu finns två olika budgetförslag.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har både i september och oktober sänkt prognoserna för hur mycket skattepengar kommunerna kan räkna med framöver.

För Skinnskattebergs del innebär det att den lilla marginal som fanns nu är borta och majoriteten och oppositionen har nu valt varsitt sätt att tackla problemet.

Majoriteten med det folkpartistiska kommunalrådet Carina Sandor i spetsen väljer att minska storleken på kommunens buffert.

Förslaget innebär att det så kallade resultatkravet sänks, från två procent till en procent. För att ha en god ekonomisk hushållning ska en kommun budgetera med ett resultat på två procent av kommunens skatteintäkter och generella stadsbidrag. I Skinnskattberg motsvarar det cirka fyra miljoner kronor. Men Carina Sandor säger att man nu alltså vill gå ifrån den principen:

– Vi sänker det resultatkravet till en procent för att inte pressa verksamheterna alltför mycket. Skulle vi inte göra det så måste verksamheterna spara väldigt mycket pengar, nästan fyra miljoner, och det vill vi inte utsätta dem för 2009, säger Carina Sandor (fp).

Med alliansens budgetförslag går budgeten ändå ihop och det blir cirka 300 000 på plussidan.

Socialdemokraterna väljer en annan väg, nämligen en skattehöjning med 50 öre, säger arbetarekommunens ordförande Lars Andersson:

– Vi tycker inte att man ska tulla på det här resultatkravet på två procent, som ju är de regler som kommunfullmäktige har satt upp, som ska gälla. Det handlar ju om framtiden om att det gäller att ha en bra och stabil ekonomi för att man ska kunna göra investeringar och ha pengar i kistan, så att säga, säger arbetarekommunens ordförande Lars Andersson.

På tisdag i nästa vecka, den 28 oktober, ska kommunstyrelsen enas om vilket av budgetförslagen som ska skickas vidare till kommunfullmäktige.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".