Mimer har få lediga lägenheter.
västerås

Få lediga hyreslägenheter i finanskrisens spår

Fler Västeråsare vill bo kvar i sina hyreslägenheter.

Antalet lediga lägenheter är det lägsta på flera år hos det kommunala bostadsbolaget Mimer.

En orsak kan vara den ekonomiska oron som råder.

– Vi tror att det beror på den oro som vi upplever i vår omvärld just nu. Då tänker jag på finanskrisen, att man är orolig för vad som ska hända med räntan och oro kring varsel, säger Mimers marknadschef Eva Favaro.

– Vi tror att det gör att man väljer att inte flytta. Man sitter kvar där man är och avvaktar, säger Eva Favaro till P4 Västmanland.

Hon berättar vidare att konkurrensen om de lediga hyreslägenheterna har ökat.

Den första i varje månad listar Mimer hur många lediga lägenheter de har. Den första oktober fanns 27 lediga lägenheter, vilket är 30 procent lägre än samma månad åren 2006 och 2007.

Västeråsaren Anette Edefalk är en av dem som inte är intresserade av att köpa bostadsrätt eller villa:

– Jag har som ensamstående moder till tre barn aldrig funderat på att köpa bostadsrätt eller hus. Så i rådande lågkonjunktur tänker jag inte göra det heller.

Patric Carlsson, som också bor i hyreslägenhet går i liknande tankar:

– Jag är ganska nöjd med den hyresrätt jag har. Nu känns det som att det stagnerar och kanske kan gå tillbaka lite, så jag skulle avvakta.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".