Köping

(s)-riksdagsledamöter besökte krisdrabbat Getrag

För två veckor sedan varslade Getrag All Wheel Drive i Köping 250 anställda om uppsägning. Företaget levererar fyrhjulsdriften till Volvo Personvagnar, som är Getrags största kund. Under måndagen besökte socialdemokraterna Sven-Erik Österberg och Pia Nilsson företaget.

Debatt om (s)-förslag till åtgärder

-Ja, det finns ju lite i EU-fonder. Globaliseringsfonden har ju en nämnd som ett exempel och den finns det ju anledning att titta lite närmare på. Men det som är mest viktigt är det vad vi gör nationellt. Det kommer nu Sven-Erik Österberg och hans jobbgrupp att ta tag i. Det kommer att bli en aktuell debatt i nästa vecka bland annat, där vi ska debattera de olika förslagen till lösningar som vi har och där skiljer vi oss åt en del, säger Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot.

Österberg: Både varslade och underleverentörer behöver hjälp

Men vad bör göras i den rådande situationen kanske med en adress till regeringen i första hand? Riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg svara så här på den frågan:

-Det första är ju att hur man behandlar dem som blir varslade. Att man får möjlighet att utbilda sig och gå vidare. Man ska veta att många går ut med en a-kassa som ger 50 procent av vad de har haft tidigare i lön. Det här kommer att fresta på enormt på de enskilda familjerna och där har vi varit oerhört kritiska och där gäller det att ha ordentliga utbildningspaket som får människor att komma vidare. Det är det som gäller de berörda, säger Sven-Erik Österberg, och forsätter.

-Sedan måste man se på utveckling av produkter och sådant där. Och det jag tycker jag fick till livs här också är att det är väldigt viktigt att se på de system som undeleverantörer jobbar med. På vilket sätt kan de få stöd och hjälp att utveckla de här vidare så att företaget är konkurrenskraftigt på en Europa-marknad och kanske en värlsdmarknad. Det ska jag ta med mig i den fortsatta diskussionen också när det gäller just stöd i branchsprogram, säger Sven-Erik Österberg.

Ni pratar om utbildningspaket. Vad kan det handla om då för Köpings del?

-Det är ju viktigt att den som blir varslad och förlorar jobbet här, vilket vi får befara att det är på det sättet att många kommer att göra det, att man då får en individuell prövning: hur ser framtiden ut, vad behöver jag mer i bagaget för att vara mer anställingsbar när konjukturen vänder igen. Det säger Sven-Erik Österberg.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".