Sala

Premiärtur på nya Förbifart Sala

På måndag den 3 november klockan 11.30 invigs nya Riksväg 56/70 och med det är projektet Förbifart Sala avslutat men redan idag bjöd Vägverket in till en förhandsvisning via buss.

Trafiken på den nya vägen som ska leda trafiken i en båge söder om Sala istället för igenom ska släppas på vid lunchtid i nästa vecka. Med på premiärturen idag var bland annat en nöjd Anders Kindmark, tillförordnad chef för Vägverket Region Mälardalen.

- Det känns naturligtvis väldigt bra och jätteskönt att vi kan få släppa på trafiken här, säger han till P4 Västmanland.

Tagit två år att bygga

I två år har vägbygget pågått. I augusti 2006 togs det allra första spadtaget och nu återstår endast några smådetaljer innan invigningen på måndag. För de 370 miljonerna som det hela kostat har man byggt en cirka 18 kilometer lång så kallad 2+1-väg, med 12 nya broar, nya trafikplatser och cirkulationsplatser.

- Fördelarna är framförallt att vi slipper en massa genomfartstrafik genom Sala, vi minskar köer som vi haft mycket av förut och vi får en betydligt mer trafiksäker väg, förklarar Anders Kindmark.

Trafiksäkerhet i fokus

Att tänka trafiksäkert har varit en viktig del i arbetet med riksväg 56/70. 44 km vägräcken finns efter den nya sträckan. Dessutom räknar man med att på det här sättet kunna minska antalet döda och svårt skadade i trafiken med 2 personer per år.

- Det kommer absolut att bli mycket bättre nu. Dels att man slipper trafikstockningarna på helgerna inne i Sala, man slipper irritation och allt som händer därinne. Den här vägen kommer att göra det hela mycket trevligare, spår busschaufför Rickard Kihlbäck som är en av många som flitigt kommer att färdas på nya riksväg 56/70.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".