Gårdsgatan i Arboga blir kvar

Arboga kommuns försök med en så kallad gårdsgata i centrala stan kommer att fortsätta åtminstone ett år till, enligt tekniska nämndens ordförande Jörgen Johansson.
Detta trots kraftig kritik från handlare längs gatan, det vill säga Nygatan, som menar att det vore bättre att göra om den till gågata. Nygatan i Arboga är numera en så kallad gårdsgata, där biltrafik är tillåten, men det ska vara på gångtrafikanternas villkor. Bilarna får alltså bara hålla gånghastighet. I slutet av 2001 invigdes första delen av gårdsgatan, sedan har fler bitar av Nygatan gjorts om efter hand. Men enligt en undersökning gjord av Försvarets Motorklubb i Arboga anser en majoritet av handlarna att gårdsgatan blivit en flopp, att bilister parkerar fel och kör för fort, och handlarna vill att gatan ska göras om till gågata istället. Jörgen Johansson hoppas dock att problemen ska kunna lösas med kommunala parkeringsvakter och farthinder. Han menar att man måste ge det här mer tid för att se om det kan fungera, och åtminstone ett år framöver kommer Nygatan att fortsätta vara gårdsgata.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".