Styrelsen säger ja till förslag

En majoritet i landstingsstyrelsen sa idag ja till stora neddragningar inom vården i länet. Socialdemokraterna, vänsterpartiet, folkpartiet och moderaterna ställde sig bakom det besparingsförslag som dom oberoende konsulterna presenterade i början på maj.
Landstinget kommer att spara 235 miljoner kronor på att bland annat koncentrera akutsjukvården till Västerås och Köping. Samtidigt ska man i Fagersta och Sala inrätta närsjukhus, i princip stora vårdcentraler, där det ska finnas jourmottagning och bara ett fåtal vårdplatser. Dom här sjukhusen ska bemannas av familjeläkare eller äldrespecialister. Centerns Inger Elisson var den enda i landstingsstyrelsen som reserverade sig, hon vill ha återremiss av ärendet. Den 16 och 17 juni kommer landstingsfullmäktige att ta beslut i frågan. Beslutet om nytt familjeläkarprogram får vänta till i höst. Eftersom familjeläkarprogrammet har avgörande betydelse för den nya vårdstrukturen är det för tidigt att bestämma om dess utformning nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".