norberg

Arbetsgrupp utreder ny idrottshall

Norberg har kommit ett steg närmare en ny idrottshall. Idag är idrottsföreningar och andra hänvisade till den privatägda Klackbergshallen, men nu har kommunen på allvar börjat utreda att bygga en egen hall.

Inom kommunen har nu en arbetsgrupp bildats. Den har i uppdrag att ta fram allt det som behövs för att politikerna nästa vår ska kunna säga ja - eller för den delen nej - till att bygga en egen hall.

Beslutsunderlaget måste innehålla några viktiga delar, säger kommunalrådet Kenneth Östberg (s):

– Dels så är det ju skolans behov av tillgång på idrottshall som vi ska titta på. Det gör ju att vi måste - när det gäller placering - ligga så till att man kan ta sig till och från skolan enkelt, men sedan är det också föreningslivets behov.

När det gäller finansieringen av hallen säger Kenneth Östberg att kommunens smärtgräns går vid 20-25 miljoner i investering, sedan gäller det att hitta andra som kan betala.

I bland annat Västerås och Hallstahammar har nya idrottsarenor byggts av privata företag och sedan hyr kommunen anläggningen.

Men Kenneth Östberg är tveksam till den modellen i Norberg:

– Som jag har förstått det så är det en bra och billig lösning i början av en avtalsperiod, det är hyggligt i mitten av avtalsperioden, men det är väldigt dyrt i slutet.

– Så det blir lite att man skjuter problemen på någon annan i framtiden, säger Kenneth Östberg till P4 Västmanland.

Han tror att det kommer bli tufft att ena alla viljor kring en ny idrottshall, att hitta finansiärer och en bra placering. Men han tror ändå på projektet.

– Den politiska viljan har ju i vart fall hos samtliga partier varit stor. Man har sagt att det här är någonting som vi ska göra, och det borde ändå borga för att möjligheterna finns att vi hittar en gemensam lösning.

– Men det gäller att hålla ihop dels politikens olika viljor men även medborgarnas och de som ska vara i hallen, och det tror jag är utmaningen.

Vad tror själv, blir det någon hall?

– Jag är övertygad om att det blir en hall, säger Kenneth Östberg till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".