Västerås

Antalet anlagda bränder har fördubblats på ett år

Antalet anlagda bränder i vårt område har nästan fördubblats på ett år enligt den statistik som brandförsvaret tagit fram. Det senaste dygnets bränder i exempelvis Västerås och Fagersta kan bero på att ungdomar som har höstlov har mindre att göra än när de går i skolan.

Men det finns andra orsaker till att antalet anlagda bränder är så stort, säger Fredrik Eriksson, förebyggande chef på Mälardalens brand och räddning.

– Det vi kan se så är det ju en trend att antalet anlagda bränder ökar i samhället, säger Fredrik Eriksson.

Han konstaterar att det många gånger handlar om människor som inte mår så bra som anlägger bränderna.

Den senaste tidens anlagda bränder kan ha ett samband med att många ungdomar just nu har höstlov, menar han.

– Har man något att göra kanske man inte har de tankarna. Men när man blir uttråkad kanske tankarna går åt att tända på någonstans, säger Fredrik Eriksson.

Han jämför den statistik på antalet anlagda bränder med förra året samma tid och ser att det i vårt område blivit en kraftig ökning, nästan en fördubbling av anlagda bränder utomhus och i byggnader på ett år.

Fredrik Eriksson berättar att brandförsvarets ansvar ligger i att informera om brand och brandskydd.

– Det försöker vi göra och åker runt och besöker årskurs sex i skolorna. Vi försöker hinna med alla dessa klasser där vi pratar om anlagd brand och konsekvenserna av det, både vad som kan drabba andra och den enskilde som anlägger, säger Fredrik Eriksson, förebyggande chef på Mälardalens brand och räddning.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".