Landsting ifrågasätter ambulansdirigering

Flera landsting i vår region, bland annat Västmanland, funderar nu på att själva ta över dirigeringen av ambulanserna. I dag är det SOS Alarm som sköter den biten, men flera landsting är missnöjda med SOS Alarm-operatörernas bedömningar när en ambulans skickas ut, något som kan få ödesdigra konsekvenser för patienterna.  

I december nästa år går SOS Alarms avtal med landstingen i den så kallade fyrklövern ut, där ingår Västmanland, Uppsala, Gävleborg och Dalarnas landsting.

Landstingen har ett gemensamt avtal, på det sättet kan man alltid skicka den ambulans som är närmast, oavsett vilket län den finns i.

Något som ökar säkerheten för patienterna.

För 21 miljoner kronor per år har SOS Alarm skött ambulansdirigeringen.

Men enligt Arne Sandemo, moderat och ledamot i landstingsstyrelsen i Uppsala, är flera av landstingen missnöjda med SOS Alarm-operatörernas insatser.

I Uppsala är man öppet kritisk och har också politikernas stöd i att låta vårdpersonal ta över dirigeringen av ambulanserna.

Arne Sandeno säger att SOS Alarms monopolställning har gjort att de inte tar till sig kritiken och åtgärdar bristerna;

-Ja, det finns ett utbrett missnöje med hur SOS alarm i dag sköter utlarmningen av ambulanstransporter. Man tycker från sjukvårdens sida att man inte tar tillräcklig hänsyn till landstingets och de uppringade patienternas behov, säger han till P4 västmanland.

I Västmanland är man mer försiktig i sin kritik.

Landstingsrådet Birgitta Andersson säger till P4 Västmanland att det pågår en utredning om vem som ska sköta ambulansdirigeringen efter december nästa år. Men det finns inga tjänstemannaförslag eller politkerberslut klara i frågan.

Å landstingsdirektör Monica Berglund säger att det är naturligt att man ser över ett avtal när det är på väg att löpa ut, men hon vill inte säga om det finns någon kritik mot SOS Alarm.

Karin Thunberg, chef på SOS Alarm i Västmanland säger att hon aldrig hört någon kritik från landstingets sida, om att operatörerna gör felaktiga bedömningar vid utryckningar.

Men i Uppsala har man sin uppfattning klar ;

-Det här blir ju en väckarklocka till SOS Alarm om ett antal landsting nu lämnar deras verksamhet, säger Arne Sandemo.

Den 12 demember ska SOS Alarm och landstinget Västmanland mötas för att diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".