Mångmiljonsatsning på Mälarens skärgårdsnatur

80 miljoner kronor satsas nu på att rusta den unika naturen i Mälarens innerskärgård. Pengarna kommer från EU och Naturvårdsverket och arbetet startar i januari nästa år. Det är framför allt hagmarker och strandnära ängar som ska restaureras.

-Tänker man sig 100 år tillbaka i tiden så var det ju en helt annan situation, säger Mårten Gustafsson, naturhandläggare på Länsstyrelsen.

Han fortsätter:

- Då fanns mycket hagmarker, man hade boskap som var ute och betade. Man hade mycket slott och herresäten som skötte sina marker på ett visst sätt. Men under den senaste tiden har väldigt mycket hänt här. Granar har vuxit upp och man tar inte bort sly och träd kring jätteträden.

-Tanken med projektet är att rusta upp den här miljön och ta fram en plan som sträcker sig längre än till 2013, då projektet tar slut, säger Mårten Gustafsson.

Även Uppsala och Sörmlands län är med i projektet och får del av pengarna.

Men här i Mälaren ska framför allt markerna på Ridön, Ängsö och Strömsholm återställas i sin forna glans. Men även markerna kring Tidö slott, Kalvholmen, Sundängen och Lindöberget ska restaureras.

De unika hagmarkerna, med jätteträd och typiska djurliv, ska återskapas. I dag håller mycket på att växa igen.

De stigar som finns ska förbättras och bli handikappvänliga, och nya fågeltorn och raststugor ska byggas. Det ska planteras nya ekar på ängarna, och i alleer.

Nu ska allt jobb upphandlas och större delen av de 80 miljonerna kommer att gå åt till att anställda folk som gör jobbet.

Mårten Gustafsson förklarar varför det här är viktigt:

-Det är miljöer som har uppkommit under flera hundra år, och det är vår historia. Det här är ett sätt att satsa på framtiden, fast på väldigt väldigt lång sikt, säger han.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".