Allt mer information om våra kortinköp lagras

Många som använder kundkort är inte medvetna om att samtidigt som man använder kortet, i till exempel matbutiken, så lagras informationen om inköp, information som sedan används av andra. Senaste tiden har till exempel ICA hamnat i blåsväder, efter att de börjat köra med individuellt anpassade erbjudanden till sina kunder, grundad på information från kundernas kort.

Kritikerna menar att det är fel att, som i exemplet ICA, kräva en aktiv handling av den kund som vill slippa att alla inköp registreras.

Cecilia Collin,konsumentvägledare i Västerås, berättar vilka regler som gäller:

– Om man ska spara så specifikt så att man ska kunna göra någonting som man kallar ”inköpsbaserad reklam” då måste man i princip spara allt som står på kvittot. Om man nu tar ICA eller Konsum som exempel så står det ju precis vad man har handlat och då måste konsumenten verkligen ha fått information om att det är det man ska göra, säger Cecila Collin, till P4 Västmanland.

När ska konsumenten informeras då? När hon eller han skaffar kortet eller kan informationen komma senare?

– Det beror säkert på, men när man skaffar kortet ska man naturligtvis läsa igenom alla villkor, avtal, det här ”finstilta” som man brukar prata om, väldigt noga så att man som konsument är uppmärksammad på vad man egentligen skriver på. Vad de ska använda uppgifterna till. Hur länge de ska spara dem? Tänker de lämna dem vidare till något annat företag som ska göra något med dem? Det finns ju jättemycket frågeställningar, säger Cecilia Collin.

Är det OK då att matvarubutikerna, om man nu tar de som ett exempel, inte bara lagrar vad vi äter utan också för statistik över exempelvis hur mycket nyckelhålsmärkt man äter?

– Det beror på. Det finns ju vissa uppgifter som är känsligare än andra, till exempel när det gäller hälsa och sådanda saker, vad man sparar för någonting. Om du tänker till exempel apotekskort och sådant så krävs det en annan behandling av sådana uppgifter, säger Cecilia Collin, konsumentvägledare i Västerås, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".