Hemtjänst utan prövning blir forskningsprojekt

Kommunförbundet har visat stort intresse för försöket med hemtjänst utan behovsprövnig som startar i Västerås i början av juli Nu Kommunförbundets forskningsenhet studera försöket närmare.
I juli i år blir det möjligt för personer över 75 år att få hemtjänst utan behovsprövning på tre områden i Västerås: Dingtuna, Skiljebo och Vallby. Försöket ska pågå i två år och omfattar omkring 500 pensionärer, som alltså kan få hemtjänst utan behovsprövning upp till 12 timmar i månaden. Syftet med projektet är att öka den enskildes självbestämmande och förenkla handläggningen av hemtjänstärenden. Men det finns även andra vinster med det här systemet, det menar äldrenämndens ordförande Kent Ryberg: - Om man kan bo hemma längre är det ekonomiskt men också mänskligt bra. Man kan behålla det sociala nätverket med grannar och vänner och håller sig därigenom alert och mentalt frisk, säger han till P4 Västmanland. Han tror också att det kan vara av nationellt intresse att se vad som händer med den befolkningsgrupp som får den här hjälpen. - Det borde vara av nationellt intresse för att kanske införa det här i hela landet. Vi vet att socialministern också har idéer i den här riktningen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".