Ängelsbergsolyckan: Bussbältena hade räddat fler

Statens haverikommission är nu klar med den medicinska analysen av dödsolyckan utanför Ängelsberg i januari. Den visar att de sex människor som miste livet sannolikt skulle ha klarat sig om de suttit fastspända. Nu använde bara två av de 49 passagerarna bältet.
Statens haverikommission kommer under hösten att presentera sin rapport från olyckan som skedde på länsväg 664 två mil öster om Fagersta. Redan nu är den medicinska analysen klar. Den visar att samtliga av de omkomna satt långt fram på höger sida i bussen och kastades ur vid kraschen. Bussen körde av vägen, nedför en två meter hög vägren och hamnade på sidan. Något vägräcke fanns inte på olycksplatsen. De flesta passagerarna fanns kvar inne i bussen och skadades lindrigt. Två av dessa hade säkerhetsbälte. Bland de tolv som skadades något allvarligare skulle tio troligen ha klarat sig bättre med bälte, enligt kommissionens bedömning. Fyra personer fick allvarliga skador vid kraschen och tre av dessa hade varit hjälpta om de hade använt säkerhetsbälte. Samtliga överlevande vid olyckan har intervjuats och 82 procent av dessa visste inte om att det finns krav på användande av säkerhetsbälte när sådana är monterade i bussen. 18 procent sade att de kände till lagen, men uppgav antingen att de inte visste om att det fanns bälten i bussen, att de inte tänkt på att ta på sig bältet eller att de inte hittat något säkerhetsbälte vid sin plats. Men det finns även andra faktorer som enligt utredningen kan ha bidragit till att olyckan fick en så allvarlig utgång. Alla fönsterrutor på bussens högra sida krossades. Om de hade varit gjorda av laminerat glas kunde skadorna på passagerarna blivit lindrigare. Avsaknaden av vägräcke i kombination med den höga och branta slänten vid platsen försvårade sannolikt också olyckan. Stora svårigheter uppstod även under räddningsarbetet. Vid försöken att lyfta bussen för att få loss de som hade klämts fast visade den sig inte klara påfrestningarna. Konstruktionen gav efter och bussen vek sig. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".