västerås

Turer mellan Västerås och London försvinner

Nu är det helt klart att Västerås flygplats förlorar flera flygturer mellan Västerås och London. När det irländska lågprisflygbolaget Ryanair byter till vintertidtabell nu på måndag plockas hälften av turerna mellan London och Västerås bort på vardagar.

Västerås flygplats blev varse om planerna för drygt en månad sedan och flygplatschefen Mikael Nilsson åkte till Dublin för att försöka få Ryanair att ändra sig men det gick inte.

– Det är ingen mening med att ha två avgångar som inte går bra. Det är bättre att ha en som går bra då. Vi tittade på deras redovisningar av passagerarvolymer och intäkter och jämförde med de uppgifter som vi har och de farhågor som Ryanair har över vintern, så vi hade full förståelse för den åtgärden de hade, säger flygplatschefen Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

Hoppas nu på bättre tid från Västerås

För en månad sedan hade Mikael Nilsson fortfarande hopp om att han kunde får Ryanair att ändra sig så att Västerås flygplats kunde behålla de två dagliga turerna till och från Västerås på vardagar. Men nu blir det alltså från och med måndag bara en kvällstur mellan Västerås och London. Det kan Västerås flygplats inte längre göra något åt.

Men en sak hoppas man ändå kunna ändra på - att Ryanair tidigarelägger den sena kvällsturen från Västerås.

– Ja, vi vill ha en tidigare avgång, för den här sena avgången som är till London/Stanstead, den fungerar för engelsmän som reser hem igen men för oss som reser ut då så är den dålig. Man kommer väldigt sent till London och det är inte så attraktivt kanske, så därför försöker vi få till en förändring, säger Mikael Nilsson.

Vad skulle en sådan förändring betyda för passagerarantalet?

– Ja, det har vi inte tittat på riktigt ännu men de kör ju den här kvällsturen idag så vi vet hur beläggningen ser ut och den kommer att öka mot vad turen har idag det vet vi, men den kunde vara ännu bättre om den låg ett par timmar tidigare. Så det för vi en dialog med Ryanair om, säger Mikael Nilsson, chef för Västerås flygplats.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista