Sala

Förbifart Sala invigd

Efter drygt två års byggarbete är nu nya riksväg 56/70 söder om Sala, öppen för allmänheten. Vid lunchtid på måndagen invigdes nya Förbifart Sala under en pampig ceremoni vid Rastplats Evelund.

Efter tal av bland andra Salas kommunalråd Carola Gunnarsson och Landshövding Mats Svegfors, släppte vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö på trafiken.

Korken på en stor champagneflaska sköts i väg under konfettiregn, något som fick symbolisera att den så kallade ”Sala-proppen” nu förhoppningsvis är ett minne blott.

Bland många andra på plats vid Rastplats Evelund under invigningsceremonin fanns Gun-Britt och Nils Strid. De bor efter den gamla riksvägen och har sett fram emot att trafiken ska släppas på på den nya vägen.

- Det här kommer att bli jättebra, säger de.

I de tal som hölls under invigningsceremonin påpekades vid flertalet tillfällen hur den nya riksvägen förväntas underlätta den tunga trafikbelastning som länge varit inne i Sala tätort, något som också Salabon Kerstin Kremer hoppas på.

- Jag såg igår kväll när jag åkte på Ringgatan vilken trafik det var ifrån Dalarna, och det slipper vi förhoppningsvis nu, säger hon till P4 Västmanland.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista