Central förhandling om räddningsförbund

Kommunaltjänstemännens fackförbund SKTF i Hallstahammar har nu tvingat arbetsgivaren till förhandlingsbordet i frågan om Hallstahammar ska gå med i Mälardalens Brand- och Räddningsförbund, MBR.
Personalen har länge varit emot ett sammangående, och tycker att kommunens tjänstemän och politiker inte lyssnar på fakta. - Vi har tidigare haft en muntlig förhandling, och vi tycker att man inte har lyssnat på fakta i den här frågan. Tommy Claesson, SKTF i Hallstahammar MBR har snart existerat i två och ett halvt år. Från starten blev det ett samarbete mellan kommunerna Surahammar och Västerås, eftersom Hallstahammar då inte ville vara med. Men förslaget kom upp igen i samband med Hallstahammars stora sparpaket - och MBR och Hallstahammars kommun har sedan dess haft en minst sagt livlig diskussion. Bland annat har tekniska kontoret tillsammans med personal på räddningstjänsten lagt ett eget förslag, som visar att det blir ingen besparing om man går med i MBR. Och allteftersom ärendet har dragit ut på tiden har ovissheten ökat. - Vi träffas ibland på övningar och sånt, och det finns en oro bland personalen. Deltidsbrandmännen till exempel känner sig osäkra på vad som ska hända. Det säger Folke Åkerblom, brandmästare i Hallstahammar. Den 16 juni ska kommunstyrelsen i Hallstahammar träffas och senare samma dag har kommunfullmäktige sammanträde. Då kommer frågan att tas upp för beslut. Och den plötsliga aktiviteten ställer sig facket frågande inför. - Det låter märkligt att man lägger det samma dag, här finns det inte tid att fundera. Det går lite för fort helt enkelt, säger Tommy Claesson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".