Sexualbrotten ökar i länet

Antalet brott, i alla fall de som anmäls till polisen, har minskat i länet. Det visar ny statistik, där perioden januari till och med oktober i år jämförs med samma period förra året. Men sexualbrotten har ökat, och det med så mycket som 44 procent.
Torbjörn Larsson, chef för länskriminalen, förklarar den stora ökningen med att antalet sexuella ofredanden per telefon har ökat. Det är framför allt två personer i Köping och Västerås som står bakom många sådana samtal, till ett stort antal personer. Varje samtal blir ett ärende, och det slår igenom stort i statistiken, enligt Torbjörn Larsson. Tillgreppsbrotten, t.ex stöld, snatteri, inbrott, cykel- och bilstölder har däremot minskat. Det förklarar Torbjörn Larsson med att Västmanlandspolisen gjort en storsatsning på just de s.k. ''vardagsnära brotten'', och att det nu börjar synas i statistiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".