Konstiga arbetsformer bland kommunalare

Kommunalarbetarförbundets strejk har uppdagat flera underliga anställningsformer i flera kommuner och inom landstinget. Anställningsformer som, enligt facket, bryter mot kollektivavtalet.
Det handlar om ett hundratal kommunalanslutna som arbetar inom äldreomsorgen och som lokalvårdare. Enligt kommunals kollektivavtal är man antingen fast anställd eller vikarie för en namngiven person. Men bland annat Surahammar, Norberg och Köpings kommun och landstinget, har timanställt flera undersköterskor och lokalvårdare. Enligt kommunals ombudsman Ellinor Wikman är de ständiga timanställningarna ett tecken på att kommunerna har anställt för lite personal. I de kommande förhandlingarna kommer facket att kräva att flera timanställda istället får tillsvidareanställning. Det var när medlemmarna skickade in sina papper för att få strejkkassa som anställningsförhållandena uppdagades.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".