Stöd till anhöriga i Hallsthammar hotat

Hallstahammars kommun har i drygt tre år satsat särskilt för att stödja anhöriga till äldre som behöver vård i hemmet. Det kan handla om dementa som vårdas av maken eller makan. Men nu håller de statliga pengarna som kommunen får för anhörigstödet på att ta slut och det är risk att kommunen tvingas lägga ner verksamheten.
- Ja, det är den risk alltid finns när det gäller. försöksverksamheter, och redan nu för vi en diskussion med våra politiker som tycker att det här är en viktig verksamhet, och de vill att vi kommer in med ett förslag på en fortsättning. Det säger Monica Linde, Ansvarig för anhörigstödet i Hallstahammars kommun. Vad anhörigstödet handlar om är att ge större möjligheter för äldre att bo kvar hemma, även om en av makarna är till exempel dement. Den som vårdar får då ofta en orimligt tung börda och känner att han eller hon inte kan lämna hemmet nån längre stund. Kommunen har då erbjudit hjälp med personal så att maken kan gå i från några timmar. Kommunen har också ordnat cirklar och träffar för anhöriga där de kan diskutera sina situationer. Och när nu statens pengar håller på att ta slut finns det risk att anhörigstödet upphör, och det skulle få konsekvenser tror Monica Linde. - Om det skulle bli så, kommer det att bli mycket besvärligare för de anhöriga, säger Monica Linde. Hittills med det här projektet har vi i alla fall lyckats visa för många att de inte är ensamma om sin situation, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".