Ambulanspersonal vägrar köra på dålig väg

Akutsjukvården i Fagersta läggs ner i höst. Trots det tänker ambulanspersonalen i Fagersta vägra att köra akut sjuka patienter till Köping.
Orsaken är att riksväg 250 mellan Fagersta och Köping är i så dåligt skick. Enligt ambulanspersonalen riskerar de både sin egen och patienternas hälsa om de tvingas köra på den dåliga vägen. Sune Handell, chef för ambulansen och akutkliniken i Västerås, håller med sin personal. Han säger till P4 Västmanland att det av säkerhetskäl är bättre att de akut sjuka patienterna i Fagersta skjutsas till akutkliniken i Västerås. Enligt Handell är det svårt att uppskatta hur många fler patienter som kommer att åka till akuten i Västerås när landstingskonsulternas sparförslag sjösätts. Om förslaget går igenom på landstingsfullmäktige den 17 juni kommer all akutverksamhet att försvinna i Fagersta, och för Västerås del handlar det om minst 15 000 fler patienter per år. I konsulternas rapport föreslås att ambulansen får två nya bilar och åtta miljoner kronor extra. - Men det kommer inte att räcka, säger Sune Handell. Redan nu ser han att det behövs tre nya ambulanser och upp till 16 nya tjänster - då räcker inte åtta miljoner kronor. Dessutom kommer det att ta ett halvår att hitta ny personal och utbilda dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".