ABF i kampanj för EMU-medlemskap?

Trots att ABF säger sig vara opartiskt i EMU-frågan får bara JA-sägare komma till tals i förbundets stora informations-drive på Arosfestivalen i Västerås.
Arbetarnas bildningsförbund, ABF, säger sig vara opartiskt i EMU-frågan, och betonar detta i sitt kursmaterial. Men under de fyra dagar man pratar om EMU på Arosfestivalen är det bara JA-sägare som får tala om fördelarna med ett svenskt EMU-medlemskap. Enligt ABF är det NEJ-sidans fel att det har blivit så här. - Tyvärr så har NEJ-sidan backat ur i sista sekund. NEJ-sidan hade inget folk som kunde ställa upp, säger Hans Berg, ansvarig för ABF:s EMU-satsning, till P4 Västmanland. EMU-frågan är en del av ABF:s satsning på konsumentfrågor. Under Arosfestivalen ordnar ABF tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges konsumentråd en rad seminarier med temat "Handla för framtiden". EMU-frågan belyses varje dag från onsdag till lördag. Klockan tolv får företrädare för JA-sidan en kvart på sig att prata för EMU på Sigma-scenen, därefter utfrågas de i ett direktsänt närradioprogram. Bland JA-sägarna som talar och intervjuas finns kända namn som justitieminister Tomas Bodström och Tomas Högström, moderat riksdagsledamot från länet. Men inga NEJ-sägare är med - varken kända eller okända namn. På ABF säger man att man beklagar detta , men säger samtidigt att även NEJ-sidan kommer att få plats: Dels genom att utfrågaren är en NEJ-sägare som kan ställa kritiska frågor, dels genom att man tror att det bland publiken kommer att finnas NEJ-sägare som vill komma till tals. Men ABF har självt inte försökt få med någon NEJ-sägare, trots att man vill vara opartisk i EMU-frågan. Nu framstår arrangemanget på Arosfestivalen som en kampanj för JA-sidan, men man har ändå inte velat avblåsa EMU-satsningen: - Nu har vi bestämt att köra det här som vi har sagt, säger Hans Berg. OM nu även NEJ-sidan hade kommit till tals så hade JA-sidan ändå fått mer tid. I det ursprungliga programmet hade NEJ-sidan fått 45 minuter för ett seminarium. Men JA-sidan får mycket mer tid på sig - en timme och 40 minuter - att föra ut sitt budskap. Men det ingenting konstigt med det, enligt Hans Berg: - Vi har varit överens med JA- och NEJ-sidan om det här upplägget från början. Trots att ABF medvetet ger en klar fördel till JA-sidan så tror Jan Hammar, chef för ABF i Västerås, inte att förtroendet för ABF skadas. - Västeråsarna känner nog ABF och hur vi jobbar som folkbildningsorganisation. Vi är inte rädda för att ta någon debatt, säger Jan Hammar till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".