JO kritiserar landstinget

Justitieombudmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot landstinget i Västmanland efter en anonym anmälan från landstingsanställda. Detta trots att JO i vanliga fall inte ens tar upp anonyma anmälningar.
Anmälarna var upprörda över hur det gick till när landstinget anställde ett antal chefer för två år sedan. Landstinget lät ett konsultföretag sköta rekryteringen, och förhindrade därmed insyn när tjänsterna tillsattes, menade brevskrivarna. Och JO ger anmälarna rätt och säger att landstinget inte har hållit isär konsultbolagets arbete från landstingets eget tillsättningsförfande av cheferna, vilket inte är godtagbart. Enligt JO kan allmänhetens insyn i ärendet ha förhindrats eller i varje fall försvårats. Anmälarna säger också att man inte fått ta del av de nyanställda chefernas meriter, därför att landstingets personaldirektör uppgett att alla handlingar tillhörde konsultföretaget. Och enligt JO var det var fel att göra så. Han menar att landstinget inte skulle ha avfärdat begäran, utan borde ha tagit ställning till frågan om att lämna ut meriterna i ett formellt beslut som kunde ha överklagats. De anonyma anmälarna tycker också att landstingets personalhandbok innehåller ett tydligt hot om vad som kan hända om någon anställd påpekar missförhållanden. Därför vågade de inte underteckna sin anmälan till JO. De var rädda för att, om de gjorde det, med största sannolikhet skulle utsättas för någon form av repressalier. Och Justitieombudsmannen tycker ger att handboken HAR en olycklig formulering som KAN uppfattas som om landstinget ställer särskilda krav på den som vill använda sig av sin grundlagsskyddade rättighet att ge utryck för sin uppfattning om eventuella missförhållanden på arbetsplatsen. Och det, det är olagligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".