Samarbete Västerås-Eskilstuna ska skapa fler jobb

Eskilstuna och Västerås har inlett ett samarbete för att försöka skapa fler arbeten och öka företagandet i regionen. Bland annat hoppas man att arbetspendlingen mellan städerna ska öka.
Men samtidigt behöver kommunikationerna mellan Västerås och Eskilstuna förbättras, enligt Karl-Erik Pettersson, länsarbetsdirektör i Västmanland. - Jag tror säkert att det finns intresse av att räta ut järnvägslinjen och bredda vägarna, säger Karl-Erik Pettersson. Under flera år har kommunerna Eskilstuna och Västerås diskuterat samarbete inom en rad olika områden. Ett tag såg det ut som om energibolagen skulle gå samman, men det sprack. Dessutom har kommunerna haft gemensamma kommunsstyrelsemöten då och då i flera år. Tegelviksskolan i Kvicksund och Mälardalens högskola är två exempel på samarbete. Nu har ett nytt samarbete inletts tillsammans med länsarbetsnämnderna för att gemensamt försöka utveckla arbetsmarknaden. Målet är att öka sysselsättningen och öka tillväxten. Länsarbetsdirektören i Sörmland, Göran Olsson, menar att samordning mellan länsarbetsnämnderna i Sörmland och Västmanland kan ge fördelar. - Vi tittar på vad vi kan göra gemensamt, vilka grupper vi kan jobba med; invandrargrupper till exempel. Vi har redan etablerade samarbetsformer på industrisidan, säger Göran Olsson. - Vad jag ser att vi bör göra är att tydliggöra regionen och tydliggöra att det finns möjligheter till pendling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".