Ryanair-annonser förbjuds

Flygbolager Ryanair - som bland annat flyger från Västerås - måste sluta med annonserna där bolagets lågprisbiljetter jämförs med SAS:s dyraste affärsklassbiljetter.
Marknadsdomstolen anser i ett nytt beslut att Ryanairs marknadsföring och prisjämförelser med SAS:s biljettpriser är vilseledande. Därför förbjuds Ryanair att fortsätta med de här prisjämförelserna i sina annonser. Det är Konsumentombudsmannen, KO, som krävt förbudet mot annonserna, där Ryanairs jämför sina lågprisbiljettermed SAS:s dyraste affärsklassbiljetter. Om Ryanair inte följer förbudet måste bolaget betala ett vite på 400 000 kronor. Marknadsdomstolens beslut är interimistiskt och gäller tills vidare. Sedan ett år tillbaka pågår en annan process mellan KO och Ryanair i Marknadsdomstolen. Även den handlar om marknadsföring och huvudförhandlingen är utsatt till september. Men KO ville inte vänta så länge på ett beslut, och fick alltså med sig Marknadsdomstolen på den linjen. Marknadsdomstolen skriver i sitt beslut att Ryanair förbjuds att i marknadsföringen av flygbiljetter använda prisjämförelser utan att informera om att jämförelsen inte gäller respektive flygbolags lågprisbiljetter, om så inte är fallet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".