Digitala vägskyltar på E18

Ett projekt i Vägverkets regi ska testa vägskyltar som ändrar information beroende på trafik och väder. Tanken är att skyltarna ska sättas upp mellan Skälbymotet och Eskilstunaavfarten på E18 genom Västerås.
Enligt Vägverkets projektledare Stefan Tykesson är det på regeringens uppdrag som projektet genomförs. Varför det blev just E18 beror på att vägverket har och har haft problem med olyckor och dålig kapacitet just på den aktuella sträckan. Om vädret försämras eller trafiken blir väldigt kraftig så kan Vägverket från sin informationscentral ändra gällande hastighet. Nedgrävt i vägbanan finns ett antal olika givare som ger Vägverket information om hur trafiken ser ut. Andra givare ger information om vädret och även Vägverkets ordinarie driftsorganisation ger information om situationen längs den aktuella sträckan. Projektet ska pågå från och med i år till och med 2007. Efter det är det upp till regeringen att ta ställning till om systemet med digitala vägskyltar ska införas generellt i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".