Länets landstingsråd ensam om ja till buffertfond

12 av 13 ordföranden för landstingsstyrelser runtom i landet säger klart nej till statliga så kallade buffertfonder för landstingen, den ende som säger ja är Glenn Andersson i Västmanland. Detta enligt en undersökning i tidningen Landstingsvärlden.
Regeringen håller nu på att se över reglerna för landstingens budgetar och då har funderingar kommit fram på att ha någon slags statliga buffertfonder, som ska jämna ut skillnaderna mellan goda och dåliga år. Landstingen skulle kunna få pengar ur fonderna under sämre år för att klara ekonomin. När tidningen Landstingsvärlden frågade 13 ordföranden för landstingsstyrelser runtom i landet var 12 emot ett system med buffertfonder, bara Glenn Andersson var för. De som var emot tror att ett sådant här system skulle kunna inkräkta på landstingens självstyre, och tycker inte att staten ska blanda sig i. Men Glenn Andersson tror inte att det är någon risk. -Jag ser inte några sådana svårigheter med de här fonderna. Det finns ju skatteutjämningssystem, det finns statliga tillskott som är riktade för olika insatser, och det har inte inneburit att man har skadat självstyret, säger Glenn Andersson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".