Kvinnor har dålig kunskap om dagen-efter-piller

En undersökning vid bland annat kvinnomottagningena vid Centrallasarettet i Västerås, visar att kvinnor har dålig kunskap om hur dagen-efter-piller, som förhindrar oönskade graviditeter, fungerar. Det rapporterar P4-programmet Efter Tolv.
Drygt 500 kvinnor i åldrarna 15 till 45 år har besvarat enkäten. Enligt en doktorsavhandling av barnmorskan Gunilla Aneblom skulle akut-p-pillret teoretiskt kunna minska antalet aborter om det användes i större utsträckning. Hon menar att bristen på kunskap och att kvinnor tror att det handlar om en abort, istället för att ägglossningen skjuts upp, riskerar att motverka detta. - Myndigheter som Folkhälsoinstitutet eller Socialstyrelsen borde se till att sprida kunskapen om dagen-efter-pillret bland kvinnor. Alla vet vad Viagra är, men inte det här prepratet som faktiskt innebär en andra chans och en möjlighet att slippa undan en oönskad graviditet, säger Gunilla Aneblom till Efter Tolv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".