Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås stift

Diakoner i protest mot regeringens politik

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 06.47
Heliga Trefaldighetskyrkan i Arboga, vars diakon Eva Mali deltar i uppropet.

58 diakoner i Västerås stift protesterar nu mot regeringens socialpolitik i ett ”Upprop mot människovärdets devalvering.”

De nya reglerna om sjukskrivning slår på den som redan ligger, menar diakonerna.

Uppropet startades av diakonerna i Visby stift och har sedan spritt sig.

Framför allt protesterar man mot den nya sjukförsäkringsreformen, som började gälla den första juli i år.

Enligt diakonerna skapar den oro och ångest, särskilt hos långtidssjukskrivna.

– Vi arbetar med människor som ofta befinner sig i svåra situationer och vi ser ju vad som händer i samhället och vad som händer dessa människor, säger diakon Eva Mali i Heliga Trefaldighetskyrkan i Arboga.

– Så vi tyckte att det här var ett bra initiativ, något som vi kunde ställa oss bakom, säger Eva Mali till P4 Västmanland.I sitt dagliga värv som diakon märker hon att att utsatta människor nu blir allt oroligare:

– Jag blir kontaktad allt mer och mer av människor som känner stark oro över vad som kommer att hända med dem när deras sjukskrivning inte förlängs längre och de inte har något arbete att gå tillbaks till.

– Inte är de speciellt attraktiva - med sina handikapp och sjukdomar - på den öppna arbetsmarknaden heller, säger diakon Eva Mali till P4 Västmanland.

Elisabeth Adolfsson
elisabeth.adolfsson@sr.se

Per Sandström
per.sandström@sr.se

 

Diakonernas upprop:

”I vårt arbete möter vi allt fler människor, som i sina olika sjukdomstillstånd, med sjukskrivningar och läkarintyg i mötet med försäkringskassan, blivit djupt kränkta och nedtryckta. De sjukskrivna känner att de inte har något existensberättigande eller människovärde kvar.

Vi möter också människor som är långtidssjukskrivna och där oron och ångesten tär. Hur skall man fortsättningsvis klara och orka överleva med den nya sjukförsäkringslagens bestämmelser med risk för att inte få sin sjukskrivning godkänd eller förlängd?

forts.

”Vårt svenska samhälle är uppbyggt på demokratisk grund med en människosyn som är präglad av kristna värderingar och västerländsk humanism vilket avspeglar sig i lagstiftning och etiska principer. Vi tycker att lagstiftningen mer och mer fjärmar sig från dessa ideal och att människovärdet ständigt förminskas. Darwinismens - den starkaste överlever - blir allt mer framträdande samt att penningen som sådan är viktigare än den lilla människans välfärd, hälsa, välbefinnande och människovärde. Detta drabbar också i längden nationens välbefinnande. Detta är en katastrof och en skam för vårt land.

Vi som diakoner ifrågasätter regeringens mål med sjukförsäkringsreformen om att minska antalet sjukskrivna i riket med 60 000 personer, när dess konsekvenser blir att slå på den som redan ligger. Det är högst orättfärdigt!

Den nya sjukförsäkringsreformen som började gälla den 1 juli 2008 är svårtolkad och har en massa olika tidsangivelser för bedömning av arbetsförmågan kontra sjukskrivningen. Vad händer med dem som efter dag 366 av försäkringskassan blir bedömda att de kan klara ett annat arbete än det man är sjukskriven från medan den egna läkaren fortfarande anser att man är sjuk?

Att gå ut i öppen arbetslöshet och att dessutom inte vara frisk löser knappast några problem annat än att rent statistiskt flytta människor från en tabell till en annan och att flytta över kostnaderna till socialtjänsten.”

Diakoner i Västerås stift

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".