Alla varslade blir inte arbetslösa

Varslen duggar över Västmanland. Hittills i år har över 2 000 varslats. Men långt ifrån alla som varslats kommer att bli arbetslösa, enligt Peo Söderkvist, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Ungefär 2 100 personer i Västmanlands län har varslats hittills i år.

Men enligt Arbetsförmedlingen är det i regel bara en fjärdedel av de som varslade som i slutänden hamnar i arbetslöshet.

– Det finns en tumregel som stämt förut som säger att varslar man 100 personer så kommer 25 av dem att hamna hos arbetsförmedlingen i slutänden, säger Peo Söderkvist, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås.

På Arbetsförmedlingen tror man inte att varslen är slut ännu. Man befarar att ännu ett par hundra personer kan komma att varslas innan årsskiftet.

Samtidigt menar Arbetsförmedlingen att det är viktigt att komma ihåg att ett varsel inte är detsamma som en uppsägning.

Som det ekonomiska läget ser ut nu räknar man med att ungefär 80-85 procent av de lagda varslen kommer att verkställas.

Enligt Peo Söderkvist är det dessutom långt ifrån alla dem som kommer att behöva skriva in sig i Arbetsförmedlingens register:

– En del väljer att hoppa på utbildningar och en del går direkt till andra jobb.

– Tittar vi tillbaka även under 90-talet då det var som mörkast så fanns det ständigt 500 lediga jobb i länet, säger han till P4 Västmanland.

Först i februari räknar man med att kunna se hur utfallet blir när det gäller alla varsel som lagts i länet den senaste tiden; det är då som många av varseltiderna går ut.

För dem som faktiskt mister sina jobb gäller det då att orka se de möjligheterna som ändå finns.

– Vi försöker nu att matcha dem som blir varslade mot de lediga jobb som trots allt finns hela tiden. Under januari och februari kommer vi att verkligen dammsuga marknaden efter lediga jobb., säger Peo Söderkvist, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".