västerås

Knarkhärva på väg att nystas upp

Polisen i Västerås är på väg att nysta upp en mycket stor narkotikahärva i Västerås, där ungdomar ner till 16-årsåldern är inblandade. Hittills är ett 30-tal personer misstänkta i härvan, men enligt polisen växer utredningen hela tiden med fler och fler inblandade.

Det rör sig om ett väl organiserat kriminellt nätverk i ett område i Västerås, vilket område vill inte polisen säga, och Mikael Eriksson, chef på narkotikaroteln, har förvånats av flera saker i utredningen.

- En av de sakerna är den allmänna inställningen till droghanteringen, flera av de här ungdomarna som vi pratat med rycker på axlarna och tycker ”det här är väl ingen farlig drog, alla röker ju” och det gör mig väldigt orolig, säger Mikael Eriksson.

Han slås också av att nätverket är så isolerat till ett visst område i Västerås.

- Det gör mig orolig, för hur ser det då ut på de andra områdena? Har vi samma dilemma, samma uppbyggnad där? Jag vill inte ens tänka tanken nästan, säger Mikael Eriksson.

Utredningen började i oktober och den har lett fram till ett tillslag där åtta personer gripits och sju av dem häktades i söndags, av de häktade är två 17-åringar.

Utöver de häktade finns ett stort antal ungdomar mellan 16 och 19 år som är inblandade i härvan, men hur många det kan röra sig om totalt vet polisen inte idag, utredningen växer hela tiden. Bland de misstänkta finns både personer som distribuerat, de som sålt och de som använt narkotika, det rör sig mest om hash.

Även om nätverket är koncentrerat till ett område i Västerås, finns det köpare i Fagersta, Sala och Köping.

Varifrån narkotikan kommer till Västerås har polisen inte lyckats utreda än.

- Här måste vi samverka med andra polismyndigheter - Stockholm, Göteborg, beroende på var det här kommer ifrån - där är utredningen i sin linda just nu men det finns möjligheter där också, det är inte så att vi inte bryr oss om det utan det kommer. Men det här kändes angeläget att i första läget lyfta fram problematiken med att det gått så långt ner i åldrarna, upp med det dilemmat först så kommer det andra sedan, säger Mikael Eriksson.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".