västerås

Idéer för Djäkneberget presenterade

För ett par år sedan stoppades byggplanerna på Djäkneberget i Västerås - det skulle istället utvecklaa ett parkområde. Nu har idéer till att utveckla parken tagits fram och i veckan gav tekniska nämden sin välsignelse till forsatt planering.

- Nu ska vi diskutera de här idéerna och stöta och blöta dem och titta på kostander och när vi känner att nu har vi ett förslag som vi tror på då ska vi förstås gå ut och fråga de berörda föreningarna i närheten och allmänheten om vad de tycker om det här förslaget, säger Paula Krumlinde, landskapsarkitekt vid Västerås stad

Bostadsbygge stoppades

För två år sedan strax efter valet stoppade valets vinnare Västeårsalliansen planerna på att bygga bostäder på Djäkneberget.

Både närboende och andra västeråsare hade protesterat hårt mot planerna. Dessutom hotades ett unikt grodbestånd och andra natur och kulturvärden.

Djäkneberget skulle alltså forsättta att vara västeråsarnas friluftsoas, ett andningshål mitt i staden.

Förslag: Djäknebergsgatan ska stängas

Och nu pågår planerna på hur området ska utvecklas och idéer till det här har man fått av landskapsarkitekt Karin Olsson:

-Förslaget som ligger är att genom att avveckla Djäknebergsgatan får man en helt anna koppling till det här området där vattentornet ligger och den stora dammen. Men det viktigaste för oss på park och natur är det att binder ihop de bägge områderna och det gör man främst med gångstigar och vegetation. Sedan är det också viktigt att vi får med Mälarenergi i den här diskussionen för det är de som äger vatttentornet. Och det vore så roligt att kunna öppna upp det för besökare åtminstone någon gång under året, säger Paula Krumlinde, till P4 Västmanland.

Arbetet dröjer ännu ett par år

Men det dröjer alltså ett par år innan ideérna förverkligas, säger Paula Krumlinde:

- För 2009 finns bara vanliga skötselpengar för Djäknebergsparken men mitt mål tillsammans med park och natur är att lägga fram ett förslag som kan genomföras i etapper. Så har vi tur så blir det någonting som genomförs kanske 2011, säger Paula Krumlinde, landskapsarkitekt vid Västerås stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".