Solen i skymningen / Foto: Hasse Holmberg SCANPIX

Sala hoppas på mycket sol nästa år

Nu vill det kommunala elbolaget, Sala-Heby Energi, att alla invånare i Sala och Heby ska kunna få sin elförsörjning från solen redan till sommaren om allt går som planerat. Elbolaget planerar nämligen att bygga två solelanläggningar, en i vardera kommun.

De investeringar på solenergi som tidigare gjorts Sala kommun, vid Fläckebo kyrka och Tärnabadet, har gett bra utdelning.

- Vi tror på sol och att elekricitet från sol är moget. Vi vill tillsammans med en rad invånare satsa på en eller två stora solelanläggningar, säger Kenneth Mårtensson, vd för Sala-Heby Energi AB.

Det lokala elbolaget går nu ut med en förfrågan bland sina abonnenter för att pejla intresset för en sådan här satsning. Blir gensvaret bra så är tanken att bygga två stora anläggningar, en i Sala och en i Heby på vardera 1 000 kvadratmeter. Det motsvarar vardera en yta som en femtedels fotbollsplan.

Fördelen med solenergi kontra vindkraft är att underhållet inte är lika dyrt. Och för den som siktar på långsiktigt låga energipriser är sol ett bra alternativ, menar Kenneth Mårtensson. Byggkostnaden för respektive anläggning beräknas landa på mellan fyra och fem miljoner kronor. Men den investeringen står inte kommunen för eftersom det är abonnenterna själva som köper en andel i projektet och får en mängd el varje år, berättar Kenneth Mårtensson:

- Det kommer finansieras genom att vi erbjuder andelsägarna att köpa just en andel. Vi pratar andelspriser på 10 000 kronor.

Kan det löna sig att investera i solenergi och i så fall varför?

- Ja vi menar det. Solenergi och solel har ju den egenskapen att man förvisso lägger ganska mycket pengar i början men sedan kostar det inget mer. Vi menar att tekniken är väl utprovad och utvecklad och håller lång tid.

Ambitionen är att ha en solelanläggning redan under 2009.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".