västerås

Enbart funktionshinder räcker inte för att få färdtjänst

Att man bor på landet är inte skäl nog för att få färdtjänst, även om man har ett funktionshinder och det inte finns något annat sätt att ta sig in till stan.

I morse berättade vi om 79-åriga Loritz Svensson utanför Västerås, som trots funktionshinder inte får färdtjänst.

Men det är bara graden av funktionshinder som avgör om man får färdtjänst, och det avgör kommunens handläggare. Det säger enhetschef Tomas Wulcan, ansvarig för färdtjänsten i Västerås.

- Trots att man går med käpp eller kryckor så kanske man inte får färdtjänst. Det krävs mer än att man bara har svårigheter att ta sig fram. Så är lagen uppbyggd och det här är prövat i många olika kommuner. Det var den lagstiftning som kom till 1997, säger han.

Innan bandspelaren sätts på och vi startar intervjun säger Tomas Wulcan till P4 Västmanland att lagen är så hård att nästan ingen får färdtjänst.

- Ja, med den nya lagstiftningen så är det svårare. Det är ju bara mellan 3000-4000 personer som får färdtjänst och det är många fler som vill ha.

Vi har tidigare berättat om 79-åriga Loritz Svensson i Gäddeholm utanför Västerås som efter en stroke har fått synbortfall, försämrad hörsel, domningar och nervsmärtor i halva kroppen.

Hans fru Maud har inget körkort och enligt färdtjänstens handläggare har Loritz inte rätt till färdtjänst. I beslutet står det också att de har 1 km till närmsta busshållplats, men den ligger 9 km bort i Irsta.

Och färdtjänsthandläggaren vägrade att ändra på det och Loritz och hans fru Maud känner sig illa behandlade.

Tomas Wulcan får inte uttala sig i det enskilda fallet men beklagare ändå det inträffade:

- Visst, om det upplevs så är det ju olyckligt. Kommunicering är svårt och det är väl det vi får konstatera. Tanken är ju att handläggare och den sökande ska kunna prata med varandra, säger Tomas Wulcan.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".