Sala

Kommunen fick rätt i tvist om anhörigvård

Sala kommun fick rätt i en tvist i kammarrätten som gäller anhörigvård. En hjärnskadad 38-årig man har velat ha sin pappa som personlig assistent men Sala kommun har inte velat anställa pappan.

Den 38-årige mannen fick en hjärnskada efter en misshandel i januari 2000. Han har haft sin far som personlig assistent innan de flyttade till Sala och sonen ville fortsätta så, men Sala kommun har vägrat att anställa pappan.

Kommunen har nämligen som policy att inte anställa anhöriga som personliga assistenter, och man anser att mannen får den hjälp han behöver av kommunens hemtjänstpersonal.

38-åringen överklagade kommunens avslag till länsrätten som beslutade att mannen har rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen och att pappan är mest lämpad som personlig assistent.

Men Sala kommun gick vidare till kammarrätten som nu alltså har gett kommunen rätt. Kammarrätten menar att enligt socialtjänstlagen är Sala kommun skyldig att ge stöd och hjälp till dem som behöver det, men att lagen inte ger en enskild kommuninvånare rätt att kräva att kommunen anställer en viss person som anhöriganställd. Inte heller kan en sökande kräva bistånd just i form av anhörigsanställning. Därför bilfaller rätten Sala kommuns överklagan.

Bo Kallerman är centerpartistisk ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sala och han kommenterar kammarättens dom så här:

- Erbjudande om hjälp har funnits från första stund, det är viktigt att klara ut, men sedan har vi ju hävdat utifrån kommunens sida att det är vi som har avgörandet vem som ska utföra det åt oss och där har vi ju hävdat den kommunala rätten att själv utse den som ska göra jobbat så att säga.

Han fortsätter:

- I det avseendet har då kammarrätten funnit att vi har rätt och det känns naturligtvis bra, säger Bo Kallerman till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".