Facket kan rädda varslade

Svenska träindustriarbetarförbundet tror inte att varslet på 60 anställda vid Swedlam i Skinnskatteberg skall behöva utlösas fullt ut. I eftermiddag diskuterar företaget och facket en ny bemanningsplan och målet för den fackliga deligationen är att rädda minst 30 anställda från uppsägning. Men balansgången är svår för minskas inte personalstyrkan tillräckligt för att ge anläggningen lönsamhet är hela fabriken hotad.
Problemen vid Swedlam har kommit och gått under åren och ägarbytena och konkurser visar hur svårt det varit att få verksamheten lönsam. När plyvoodtillverkningen inte gav tillräckligt bra avkastning började man tillverka en limträbalk som fick en bra marknad i bland annat USA och i fjol ökades personalstyrkan till strax över 100 personer. Den nya kanadenseska ägaren invisterade och framtiden såg ljus ut. Men i sommras blev läget ett annat. Företagsledningen stoppade fortsatta investeringar i Skinnskatteberg och satsade istället på en upprustning av fabriken i Otterbäcken. 60 man varslades och om en vecka vet man hur många av dem som måste gå. Idag sitter facket och företaget i förhandlingar om en ny behandlingsplan och från träindustriarbetarförbundet hoppas man på att rädda 30 av de varslade I slutet av nästa vecka hålls en avgörande förhandling om hur många som måste gå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista