Teatergruppen "Änglarna" repeterar. /Foto: Hagateatern/
Teatergruppen "Änglarna" i Köping repeterar.

Nu får Änglarna ännu mer luft under vingarna

Dramapedagogerna Maria Berggren och Carina Eriksson på Hagateatern i Köping
1:43 min

Hagateatern i Köping får en halv miljon kronor av Allmänna Arvsfonden. Nu satsar man på att utveckla ”Änglarna”, en teatergrupp för funktionshindrade.

Allmänna Arvsfonden har under 2008 både fått in rekordstora högar med nya projektansökningar och delat ut mer pengar än någonsin tidigare.

Över 400 projekt runtom i landet har fått dela på de 378 miljoner kronorna som delats ut.

Ett av dem är Hagateatern i Köping, som nu satsar ännu mer på ”Änglarna”, en teatergrupp för funktionshindrade. 

– Teatergruppen ”Änglarna” startades 1999 som ett samarbete mellan Hagateatern och särskilda omsorgen här i Köping, säger dramapedagogen Maria Berggren.

– Vi hade bara två timmar i veckan med den här gruppen och vi hade tänkt väldigt länge att man kan utveckla så mycket, för vi har ju sett en potential i den här gruppen, fyller kollegan Carina Eriksson i.

Antalet projektansökningar som kommit in till Allmänna Arvsfonden under året har inte varit större på sex år, och det har heller aldrig i fondens 80-åriga historia delats ut så mycket pengar som under 2008.

Det ser Allmänna Arvsfonden väldigt positivt på. För första gången på tio år börjar de nu närma sig en balans mellan vad som kommer in i fonden och vad som delas ut.

Förr om åren har pengarna alltför ofta hamnat på hög i stället för att komma föreningarna ute i landet tillgodo.

På Hagateatern i Köping är man förstås väldigt glada över de 500 000 kronor som nu gör det möjligt för dem att satsa ännu mer på teatergruppen ”Änglarna.” 

– Utöver jobbet med gruppen så kommer vi även att ordna kurser för dem som är intresserade av att lära sig hur man startar en sådan här grupp, säger dramapedagogen Maria Berggren.

– Vi kommer också att skriva ett metodhäfte som man även får när man går den här kursen. Sedan ska alltihop avslutas med en stor festival för den här målgruppen, med olika teatergrupper som möts och spelar tillsammans, säger Maria Berggren till P4 Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".